Homepage >> Clash of Clans

Clash of Clans

Clash of Clans - Bronnen - Goudmijn

11-10-2012 17:00

Goud is een van de betaalmethoden in Clash of Clans. Goud wordt opgeslagen in gouddepots en in je stadhuis. Goud wordt onder andere gebruikt voor het bouwen van je defensieve gebouwen, elixirpompen en nationale vlaggen. Hoeveel goud een individuele goudmijn oplevert is afhankelijk van het level van de goudmijn.

Level 1

treffers 400
upgradetijd 1 minuut
kosten 150
productie per uur 200
capaciteit 500

 

Level 2

treffers 450
upgradetijd 5 minuten
kosten 300
productie per uur 400
capaciteit 1.000

 

Level 3

treffers 500
upgradetijd 15 minuten
kosten 700
productie per uur 600
capaciteit 1.500

 

Level 4

treffers 550
upgradetijd 1 uur
kosten 1.400
productie per uur 800
capaciteit 2.500

 

Level 5

treffers 590
upgradetijd 4 uur
kosten 3.000
productie per uur 1.000
capaciteit 10.000

 

Level 6

treffers 610
upgradetijd 12 uur
kosten 7.000
productie per uur 1.300
capaciteit 20.000

 

Level 7

treffers 630
upgradetijd 1 dag
kosten 14.000
productie per uur 1.600
capaciteit 30.000

 

Level 8

treffers 660
upgradetijd 2 dagen
kosten 28.000
productie per uur 1.900
capaciteit 50.000

 

Level 9

treffers 680
upgradetijd 3 dagen
kosten 56.000
productie per uur 2.200
capaciteit 75.000

 

Level 10

treffers 710
upgradetijd 4 dagen
kosten 84.000
productie per uur 2.500
capaciteit 100.000

 

Level 11

treffers 750
upgradetijd 5 dagen
kosten 168.000
productie per uur 3.000
capaciteit 150.000
Marcel van Langen | clash of clans, goldmine, gold, mijnen, farmen, supercell | Clash of Clans | reageer (4)

Clash of Clans calculator

28-09-2012 16:45

Clash of Clans Calculator

De Clash of Clans calculator is natuurlijk verschrikkelijk nerdy, maar stiekum ook verschrikkelijk handig. Stel je de volgende situatie voor: je hebt besloten om te gaan sparen voor de upgrade van het stadhuis naar level 7. Clash of Clans zal je vragen om het lieve sommetje van 1.200.000 gould over te maken. Uitgaande van je huidige voorraad en de productie van je goudmijnen kun je dan uitrekenen hoe lang het gaat duren voordat je dit bedrag bij elkaar hebt gespaard. En dat is nou precies waar de Clash of Clans calculator je mee helpt!

Het principe van de Clash of Clans calculator is dan ook eenvoudig. In het linkergedeelte van het scherm voer je je doelen in. Vervolgens geef je daaronder op wat je op dit moment al hebt gespaard en natuurlijk hoeveel je goudmijnen en elixirpompen per uur opleveren. Aan de hand hiervan berekent de Clash of Clans calculator direct wat je totale productie per uur en per dag is, en hoe veel tijd het duurt voordat je je financiele doel hebt bereikt.

Deze calculator is onmisbaar voor de strategische Clash of Clans speler. Val jij in die categorie, download hieronder dan gratis en voor niks de Clash of Clans calculator. Hadden we al gezegd dat ie gratis is?

 


En wil je nog meer Clash of Clans? Kijk dan ook op:

Marcel van Langen | clash of clans, supercell, tijdsduur, sparen | Clash of Clans, Tips | reageer (24)

Grote up-date Clash of Clans

19-09-2012 16:21
Clash of Clans kent het principe van verplichte up-dates. Zo gauw het spel opstart, wordt gekeken of er een up-date beschikbaar is. Zo ja, dan word je meteen doorgestuurd naar de Appstore om de up-date voor Clash of Clans te draaien. Toen ik vandaag naar de Appstore werd doorgestuurd, was ik dan ook erg benieuwd welke up-dates Clash of Clans voor ons in petto had. Vooraf werd er online al behoorlijk gespeculeerd, maar ontwikkelaar Supercell hield de (virtuele) lippen stijf op elkaar. Tijd voor een overzicht met de belangrijkste aanpassingen:
 
 • Niet meteen de allerbelangrijkste, maar je kunt nu alle grafstenen ineens opruimen. Stel dat je bent aangevallen. Als het goed is heb je bij de tegenstander de nodige slachtoffers gemaakt. Deze slachtoffers laten een aantal grafstenen achter. Door erop te klikken ontvang je per grafsteen 20 elixir. Allemaal mooi, maar voorheen moest je iedere grafsteen individueel aanklikken. Nu worden bij de eerste klik meteen alle grafstenen opgeruimd. En nog steeds voor 20 elixir per stuk.
 • Een van de belangrijkste up-dates van Clash of Clans is dat je nu de mogelijkheid hebt om een herhaling van een gevecht te zien. Voorheen kon je wel zien dat je was aangevallen, maar je wist niet welke strategie een tegenstander had gebruikt. Met de nieuwste up-date is dit nu wel mogelijk. En wat een fantastische up-date. Deze up-date maakt het mogelijk om je verdediging zodanig aan te passen dat je toekomstige aanvallen succesvol kunt pareren.
 • In eerdere artikelen heb ik al eens aandacht besteed aan de problemen bij het sparen voor grotere up-dates. Zie maar eens 750.000 munten bij elkaar te verzamelen, zonder dat je regelmatig een aanval te verduren krijgt. Maar Clash of Clans bood een workaround. Je kon namelijk een deel van je goud of elixir steken in een kleinere up-date. Voordat deze up-date gereed was, annuleerde je de up-date weer. Daarmee kreeg je al je goud of elixir weer terug. Dit kan nu helaas niet langer. Annuleer je namelijk een up-date in Clash of Clans, dan kost je dat vanaf heden 50% van het goud of elixir dat je had gestoken in de up-date. Helaas. Ik weet niet zeker of ik blij ben met deze up-date, maar ik snap de gedachte erachter.
   
 • Introductie van de spreukenfabriek. Dit is een compleet nieuw gebouw. Op het moment van schrijven wordt de spreukenfabriek bij mij gebouwd, maar ik heb deze nog niet in de praktijk kunnen inzetten. Naar het zich laat aanzien kun je met de spreukenfabriek spreuken aanschaffen. Deze spreuken kun je vervolgens inzetten op het slagveld. Je hebt daarbij de keus uit een drietal spreuken: bliksem, helend en woede. Een interessante nieuwe mogelijkheid. Zo gauw ik meer weet, laat ik het hier op www.ikbeneenipad.nl meteen weten!
 • Er waren veel klachten over de zogenaamde matchmaking. Dit is het mechanisme dat spelers in veldslagen aan elkaar koppelt en bepaalt hoeveel trofeeen een overwinning of nederlaag tot gevolg heeft. Met name hoog geplaatste spelers klaagden over het tekort aan tegenstanders en de relatief zware straf op een verloren partij. Met deze up-date heeft Supercell in Clash of Clans de formules achter matchmaking aangepast. Mijn eerste ervaringen zijn helaas niet meteen positief. Het duurt nu langer voordat een tegenstander wordt gevonden, en de levels van de tegenstanders verschillen soms enorm met die van mij. Wel lijkt er een betere balans te zijn tussen te winnen en te verliezen trofeeen.
Daarnaast is er nog een aantal kleinere aanpassingen doorgevoerd. Denk aan het oplossen van enkele bugs, tonen van tips bij de start, diverse visuele aanpassingen (mannetjes springen nu over muren, er komt rook uit de schoorsteen, troepenverbeteringen zijn zichtbaar). een paar gebouwen erbij, meer support voor verschillende devices, hoe om te gaan met verbroken verbindingen, dat soort zaken. En ook niet onbelangrijk: wil je nu een muurtje bouwen of upgraden, dan heb je vanaf heden een vrije bouwer nodig. Goed om aan te denken! Al met al lijkt de up-date van Clash of Clans tegemoet te komen aan de behoeften van de spelers.
 
Kijk ook eens bij:
Marcel van Langen | clash of clans, oorlog, up-date, aanvallen, barbaren | Clash of Clans, Tips | reageer (28)

Clash of Clans tips voor experts

14-09-2012 17:31

Ik kon Clash of Clans wel een leuk spelletje vinden, haha! Dit is inmiddels al mijn vierde post over dit spel. Na een review en de tips voor beginners en voor gevorderden is het nu tijd voor de tips voor experts. Ik hoop dat jullie de tips kunnen waarderen, laat anders even een comment achter als je vragen of aanvullingen hebt. Hier komen de tips:

 • Lijnen bij verplaatsen: het is in Clash of Clans van belang dat je bouwwerken goed op elkaar aansluiten. Ieder bouwwerk neemt een bepaalde ruimte in, maar kent ook een bepaalde afstand waarbinnen geen aanvallende partijen kunnen worden ingezet. Maak optimaal gebruik van de ruimte om tegenstanders te dwingen om de aanval van verder weg in te zetten. Dit geeft jou weer meer tijd om de aanval af te slaan. In principe kun je deze afstand niet zien, maar als je een bouwwerk naar een nieuwe geldige locatie verplaatst, zie je kort alle lijnen. Zie je ergens een gat? Dicht deze dan onmiddelijk. Op deze manier kun je je basisstad compact houden (gemeentehuis, depots, wapens en muren) en kun je door strategische plaatsing van de overige gebouwen juist de afstanden groter maken.  Heb je om wat voor reden dan ook muren over, zet deze dan ook juist buiten je basisstad in om zo afstanden groter te maken.
   
 • Grote upgrades plannen: in een eerdere post had ik aangegeven dat het zonder schild vrijwel onmogelijk is om een grote upgrade van bijvoorbeeld 750.000 goud te doen. Dit vanwege alle aanvallen die op je worden uitgevoerd terwijl je aan het sparen bent. Je bent immers een interessante tegenstander geworden als je zoveel goud in bezig hebt. Toch blijkt er wel een omweg te zijn. Je kunt namelijk tijdelijk je goud (of elixir) wegzetten in kleinere upgrades van andere bouwwerken. Terwijl die aan het upgraden zijn, kun jij in alle rust iets anders gaan doen dan Clash of Clans. Je goud of elixir is immers veilig. En kom je de volgende keer weer terug, dan breek je deze kleinere upgrades weer af en kun je weer verder sparen. Want je weet, zolang je speelt kun je niet worden aangevallen. Let er hierbij natuurlijk wel op dat je depots in Clash of Clans groot genoeg moeten zijn, maar dat spreekt voor zich.
   
 • Verloren eenheden: speel je regelmatig Clash of Clans, dan zul je ongetwijfeld wel eens gefrustreerd zijn vanwege al die aanvallen op jouw basis. Bij iedere geslaagde aanval gaan de aanvallers er vandoor met een bepaalde hoeveelheid goud, elixir en trofeeen. Alleen bommen en vallen ben je definitief kwijt als ze geraakt zijn, alle andere zaken worden automatisch herbouwd op het moment dat het spel weer opstart. Het kan natuurlijk zijn dat je net een bouwwerk aan het bouwen of upgraden was. Gelukkig heeft de aanval in Clash of Clans op dit proces geen invloed. Wel is het natuurlijk zo dat een wapen dat aan het upgraden is natuurlijk niet mee zal doen met de verdediging van jouw stad. Als je aangevallen wordt zul je vaak verliezen. De aanvallende partij is toch altijd licht in het voordeel bij  Clash of Clans. Maar het goede nieuws is dan wel weer dat je nooit meer dan een kwart van je goud of elixir kwijt zult raken bij een aanval.
   
 • Status van je verdediging: als ik een ding mis in Clash of Clans, dan is het wel de mogelijkheid om gevechten terug te zien. Hoe heeft je tegenstander het voor elkaar gekregen om jouw stad helemaal te plunderen? Helaas biedt Clash of Clans die mogelijkheid (nog) niet. Maar je kunt wel iets aflezen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de plaatsing van de grafstenen. Hieraan kun je in ieder geval aflezen via welke weg jouw stad is aangevallen. Je kunt in je mailbox ook zien met welke legereenheden jouw stad is aangevallen. Zie je bijvoorbeeld alleen maar ballonnen, dan moet je wellicht iets gaan doen aan je luchtverdediging. En tenslotte: vraag eens aan andere hoger gerankte spelers (bijvoorbeeld uit je eigen clan) hoe zij jou zouden aanvallen.
   
 • Tactiek van vertragen: een aanvaller heeft maar 3 minuten om jouw stad te plunderen. Je kunt alles zetten op de verdediging, maar het blijkt keer op keer dat de aanvallende partij toch in het voordeel is. Kijk dus ook eens naar de tactiek van het vertragen. Hoe kun je ervoor zorgen dat een aanvaller kostbare seconden verliest met allerlei acties waar hij niets mee wint? Bijvoorbeeld met het aanvallen van relatief onbelangrijke bouwwerken of het lopen van de een naar de andere locatie. Hierboven heb ik al even gewezen op het strategisch plaatsen van gebouwen om de afstanden groter te maken. Sommige legereenheden zoals barbaren en boogschutters kun je goed afleiden met onbelangrijke gebouwen. Zet ze zo neer dat jouw wapens ondertussen gehakt maken van de aanvallers!
   
 • Groeipijnen: enige tijd geleden heeft Supercell een up-date van Clash of Clans verplicht gesteld. De up-date zorgde er onder andere voor dat het harvesten in single player levels niet meer mogelijk is. Maar het heeft ook een compleet nieuwe rekenmethode geintroduceerd voor het winnen en verliezen van trofeeen. De gedachte erachter was nobel: zorg voor meer balans, zodat ook de casual spelers kunnen genieten van het spel. Helemaal goed natuurlijk. Maar de nadelen zijn ook goed merkbaar. Het is op dit moment namelijk erg lastig om na een trofee of 800 nog te stijgen. Iedere overwinning levert je maar een paar trofeeen op, maar een verliespartij en je verliest meteen tientallen trofeeen. Dat betekent in de praktijk dat het onderscheid tussen de casual spelers (die blijven steken op 800) en de hardcore spelers (die wel blijven stijgen) alsnog naar voren komt. Op dit moment is daar helaas even niets aan te doen...
Marcel van Langen | clash, clans, supercell, massive, multiplayer, harvest | Clash of Clans, Tips | reageer (160)

Clash of Clans Tips voor gevorderden

11-09-2012 23:02
Ja, ik ben nog steeds fan van Clash of Clans. Lekker bouwen, verdedigen en aanvallen! Na de review en een eerste artikel met tips en trucs is het nu tijd voor een tweede artikel met tips en trucs. Waarom? Omdat je na verloop van tijd nieuwe inzichten krijgt en een nieuwe strategie uitstippelt. Cheats zul je hier niet vinden, maar wel handige tips die je kunnen helpen sneller je doelen te bereiken!
 
 • Bescherm je belangen: in het vorige artikel had ik al geschreven dat het beschermen van je stadhuis van groot belang is. Is ook zo, want als je je stadhuis verliest, dan heb je de strijd verloren. En dat kost je weer tropheeen. Willen we natuurlijk niet. Maar vergeet vooral ook niet je gouddepots en elixirdepots. Daar zitten namelijk je inkomsten en daarmee ook je toekomstige uitgaven. En voor een aanvaller is er niets aantrekkelijker dan onbeschermde of nauwelijks beschermde depots. Omring dit alles met goed ommuurde wapens. Het verdedigen van goudmijnen en elixirpompen is minder van belang. Het spel is dusdanig in balans dat je altijd meer muren zou willen. Bekijk dus goed wat je wilt verdedigen. En twijfel je: vraag dan eens aan je clanleden wat ze van je verdediging vinden of neem eens een kijkje bij wat concurrenten!
   
 • Grote upgrades: sparen is moeilijk in Clash of Clans. Vanaf ongeveer level 20 zul je vrijwel dagelijks worden geteisterd door een of meerdere aanvallen. Tenzij je echt een superstad hebt neergezet, zul je regelmatig het onderspit delven en daarmee ook je gespaarde elixir en goud kwijt zijn. Niet prettig natuurlijk. Helemaal vervelend wordt het als je voor echt grote upgrades aan het sparen bent. De upgrade van je stadhuis naar level 6 bijvoorbeeld kost je 750.000 goud. Dat spaar je niet even in een uurtje bij elkaar... De enige oplossing hiervoor is het schild. Op het moment van schrijven kost een schild van een week 250 edelstenen. Let wel op: is je schild actief en ga je toch in de aanval, dan zul je je schild verliezen.
   
 • Even afkoelen: achter Clash of Clans staat het succesvolle bedrijf Supercell. Supercell heeft recent de afkoelingsperiode geintroduceerd. Deze periode houdt in dat je na het aanschaffen van een schild gedurende een bepaalde periode niet hetzelfde schild opnieuw kunt inzetten. Deze periodes zijn overigens pittig. Ga ervan uit dat de periode 5 x zo lang is als het schild dat je aankomt. Een schild voor 1 dag levert een afkoelingsperiode van 5 dagen op. Een gewaagde zet van Supercell, omdat de afkoelingsperiode ongetwijfeld zal zorgen voor minder in app purchases. Er zullen immers minder edelstenen worden uitgegeven. Maar de achtergrond van deze beslissing moge duidelijk zijn: het zorgt ervoor dat speler geen misbruik kunnen maken van de continue immuniteit die een schild kan bieden.
   
 • Upgrade je stadhuis: je stadhuis is de sleutel voor allerhande nieuwe upgrades en uitbreidingen. Wist je bijvoorbeeld dat je bij iedere upgrade van je stadhuis weer een aantal extra muren krijgt? Daarnaast speel je bij iedere upgrade allerhande nieuwe wapens, eenheden, bommen etc. vrij. Daar komt nog eens bij dat een  aantal upgrades alleen kunnen als je stadhuis een bepaald level heeft bereikt. Zo kun je het laboratorium alleen upgraden naar level 4 als je stadhuis level 6 is. En een laboratorium level 4 heb je nodig om je reuzen naar level 3 te upgraden. Je begrijpt het: upgrade je stadhuis zo snel mogelijk!
   
 • Volgorde upgrades: je speelstijl bepaalt in belangrijke mate welke upgrades je als eerste gaat uitvoeren. Speel je defensief, dan zul je eerder muren en wapens upgraden. Heb je juist een offensieve speelstijl, dan zul je eerder gaan voor  legerkampen en laboratorium. Maar uiteindelijk zul je toch een goede balans moeten vinden. Je hebt niets aan een sterk leger als je stad de hele tijd wordt geplunderd. Zorg dus voor een gelijkmatige groei. Zorg er wel voor dat niet al je bouwers tegelijkertijd met eenzelfde upgrade bezig zijn. Als al je bouwers bezig zijn de elixirpompen te upgraden, zul je al die tijd geen elixir ontvangen. Beter is het om dan bijvoorbeeld 1 bouwer aan de mijnen te laten werken, 2 bouwer aan de pompen en 1 aan de offensieve of defensieve kracht van je stad of leger.
   
 • Wissel van clan: er zijn nogal wat clans. Ook jij kunt eenvoudig een nieuwe clan beginnen (ervan uitgaande dat je je clankasteel hebt opgebouwd). Maar hoe kies je nu een clan? Als al je vrienden al in een clan zitten, zal dat niet lastig zijn. Het is immers leuk om met je vrienden in dezelfde clan te zitten. Sta je echter open voor iedere clan, dan kan het wat lastiger zijn. Mijn strategie: sluit je aan bij een clan met een gezonde ambitie. Iedere clan heeft een omschrijving, waarin staat aan welke eisen de leden moeten voldoen. Beoordeel vervolgens of de clan bij jou past en goed samenwerkt. Is dat niet het geval, dan kun je met een klik de clan verlaten en een nieuwe clan vinden. En geef je in de chat aan dat je op zoek bent naar een clan, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je Clash of Clans mailbox gevuld wordt met uitnodigingen!
   
 • Meer bouwers: als je net begint met Clash of Clans, zijn twee bouwers voldoende. Al vrij snel zul je behoefte krijgen aan een derde bouwer. En beland je zo rond level 25, dan zul je een vierde bouwer kunnen waarderen. Als je toch weet dat je dit spel serieus gaat spelen, dan kun je beter zo snel mogelijk die 4 bouwers in dienst nemen. Alles gaat dan net een stukje sneller. Die derde en vierde bouwer zijn natuurlijk niet gratis, maar kosten respectievelijk 250 en 500 edelstenen. Een tip is om in dat geval eenmalig een flinke sloot edelstenen te kopen (bijvoorbeeld 2200). Daarmee kun je je bouwers inhuren, maar heb je ook nog voldoende voor een paar weekschilden voor bij grotere upgrades.
   
 • Kies je slagveld: als je ten strijde gaat, krijg je door Clash of Clans een tegenstander toebedeeld. Zie je het om wat voor reden niet zitten om die tegenstander aan te vallen, dan kun je voor een paar goudstukken een nieuwe tegenstander voorgeschoteld krijgen. Wees niet te zuinig, klik gerust een paar keer door, dat verdien je gauw terug met een meer geschikte tegenstander. Maar hoe bepaal je nu welke tegenstander je gaat aanvallen? Als je alleen voor de trofeeen gaat, is de keus minder moeilijk. Gewoon wachten op een tegenstander met een zwakke verdediging. Ga je echter voor de schatten, dan is het goed om eerst te kijken naar de beschikbare hoeveelheid goud en elixir. Een stelregel is dat de beschikbare hoeveelheid elixir minimaal gelijk moet zijn aan de hoeveelheid elixir die je nodig hebt om je leger weer op te bouwen. Is er voldoende goud en elixir, dan moet je nog even beoordelen of je de tegenstander wel aankunt. Is dat het geval, dan kun je ten aanval!
   
 • Inkomsten, inkomsten, inkomsten: uiteindelijk draait het bij Clash of Clans allemaal om de inkomsten. Dat bepaalt immers hoe snel jij je stad kunt laten groeien. Je kunt natuurlijk je inkomsten proberen bij elkaar te scharrelen met constante aanvallen. Gewoon zorgen voor een sterk leger en maar aanvallen. Dat is bovendien ook goed voor de trofeeen. Maar daarmee alleen ga je het uiteindelijk niet redden. Het is dan ook altijd goed om ook te zorgen voor zo hoog mogelijke vaste inkomsten uit je eigen goudmijnen en elixirpompen. Investeren in upgrades voor goudmijnen en elixirpompen voelt wellicht een beetje zonde omdat je dat niet kunt uitgeven aan een sterker leger of een betere verdediging, maar op de lange termijn zal je stad er sterker door komen te staan. Vergeet deze dus niet op te nemen in je upgrade-strategie.
   
 • Deel je welvaart: speel je Clash of Clans serieus, dan zul je vroeg of laat in een clan belanden. Het grote voordeel is natuurlijk dat je in geval van nood van anderen legereenheden kunt vragen. Dit doe je door op je clankasteel te klikken en te kiezen voor Troepen verzoeken. Hierdoor kun je een veldslag aangaan met meer legereenheden dan je op basis van je legerkampen tot je beschikking hebt. Hartstikke mooi natuurlijk. Maar wil je de clan goed laten draaien, dan zul je niet alleen moeten nemen, maar ook moeten geven. Help je clanleden en geef op regelmatige basis legereenheden weg. 
Geniet ervan!
 
P.s. kijk ook eens bij de volgende artikelen:
 
Marcel van Langen | tips, trucs, gevorderden, cheats | Clash of Clans, Tips | reageer (72)

Clash of Clans tips voor beginners

28-08-2012 17:19

In een eerdere post heb ik mijn liefde aan Clash of Clans verklaard. Een RTS die er fantastisch uitziet, eenvoudig is te gebruiken en uitstekende multiplayer opties biedt. Op zich lekker dat je een eigen strategie kunt uitstippelen, maar soms kun je wel een beetje hulp gebruiken!In deze post zet ik dan ook de belangrijkste tips en trucs voor Clash of Clans op een rijtje.

 • Bescherm je stadhuis: gaat in een gevecht je stadhuis verloren, dan heb je het gevecht verloren. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Goed beschermen dus! Heb je inmiddels wat meer muren die je kunt bouwen? Muren werken vertragend, dus zorg ervoor dat aanvallers minimaal 2 muren moeten doorbreken en ondertussen bestookt worden door jouw wapens. Let op dat boogschutters over muren heen kunnen schieten, dus zorg voor iets afstand tussen je stadhuis en de muren.
   
 • Bouw compact: plaats gebouwen zo dicht mogelijk tegen elkaar. Zeker als je je wapens goed plaatst, betekent dit dat het voor een tegenstander lastig wordt om snel door je verdediging heen te breken. Natuurlijk met je stadhuis op de veiligste plek. Uitzondering op deze regel: plaats in de hoeken van het veld de arbeidershutjes. Zo maak je het tegenstanders moeilijker om eventueel alle gebouwen te vernietigen. De donkere grasrand aan de zijkanten van het speelveld bieden geen bescherming, dus zorg ook daar voor muren!
   
 • Plaats wapens strategisch: zorg ervoor dat je wapens een zo breed mogelijk gebied bestrijken. Door het slim plaatsen van muren kun je de tegenstander vertragen, terwijl hij bestookt wordt door wapens. Zorg het liefst ook voor overlap, zodat meerdere wapens tegelijk een plek bestoken. Bescherm wapens goed, zonder wapens ben je weerloos! Let er ook op dat de mortier van heel dichtbij niet kan schieten. Bescherm deze blinde vlek goed. Een mortier is wel superhandig, omdat het meerdere tegenstanders ineens kan beschadigen. 
   
 • Balans in inkomsten: je belangrijkste valuta zijn goud en elixir. Zorg voor een goede balans tussen de twee. Je hebt ze beide nodig. Zo heb je elixir nodig om goudmijnen te bouwen en upgraden, en goud om elixirmijnen te bouwen en te upgraden. Goud is over het algemeen net iets belangrijker (bijvoorbeeld voor muren, stadhuis en wapens). Zorg dan ook voor iets meer nadruk op goud.
   
 • Upgrade gelijkmatig: in het algemeen is het niet te adviseren om een onderdeel al te snel te laten groeien. Zorg daarom voor een gelijkmatige upgrade van goud voorzieningen, elixir voorzieningen, sterkte van het leger, bescherming van je gebouwen en bijzondere gebouwen. Daarbinnen zou ik wel de nadruk leggen op verdediging. Zonder verdediging kun je zomaar een hoop kwijtraken. Heb je dat goed op orde, kijk dan naar je inkomsten in goud en elixir.
   
 • Controleer het slagveld: ga je de strijd aan met een tegenstander (of het nu de computer is of een andere Clash of Clans speler), val dan niet blind aan. Bekijk eerst in alle rust het slagveld en probeer de zwakke plekken in de verdediging te vinden. Denk je dat het niet gaat lukken: annuleer dan de aanval. Anders ben je vrijwel zeker al je soldaten kwijt. En in het geval van een menselijke tegenstander, behoort wraak ook nog eens tot de mogelijkheden. Zorg verder voor een groot (en sterk) leger waar je snel gebruik van kunt maken. Dit doe je eenvoudig door je bestaande legerkamp te upgraden of een nieuwe te bouwen.
   
 • Vecht strategisch: helaas is het zo dat je je soldaten niet echt kunt sturen. Dat kan soms tot frustrerende gevechten leiden, waarbij soldaten de minst belangrijke doelen aanvallen. Maar je kunt wel bepalen welke doelen ze als eerste aanvallen, en ook kun je zelf bepalen wanneer (en waar) welke soldaten worden ingezet. Vind een strategie. Gebruik bijvoorbeeld eerst muurbrekers om een gat in een muur te forceren. Gebruik reuzen om de ergste wapens uit te schakelen. Gobelins zijn snel. Boogschutters zijn handig, maar zwak. Laat ze dus niet de klappen opvangen. Schakel eerst luchtafweer uit voordat je luchtaanvallen start.
   
 • Even geen aanvallen: als je het spel net bent gestart, krijg je automatisch een schild van 3 dagen. In die 3 dagen zul je niet worden aangevallen. Is het schild uitgewerkt, dan heb je die bescherming niet meer. Persoonlijk vind ik de aanschaf van een schild overbodig, maar mocht je dat toch graag willen, dan kun je een schild in de Winkel kopen. Maar je bent gewaarschuwd: dat gaat je aardig wat edelstenen kosten. Mijn advies zou zijn om die edelstenen te gebruiken om een extra arbeider aan te schaffen.
   
 • Spaar verstandig: het is over het algemeen niet verstandig om heel erg veel te sparen. Je wordt dan namelijk een interessante prooi voor tegenstanders. Zorg er met andere woorden voor dat je je elixir en goud zo laag mogelijk houdt. Tenzij je natuurlijk spaart voor een grotere investering, dan ontkom je er niet aan. Claim achievements niet, tenzij je de edelstenen echt nodig hebt. Door ze te claimen gaat je niveau namelijk sneller omhoog, en dat betekent sterkere tegenstanders.
   
 • Ga bij een clan: Clash of Clans wordt pas echt leuk als je lid wordt van een clan. Om dat te doen moet je het clankasteel herbouwen. Dat kost je eenmalig 40.000 goudstukken. Niet mis, maar het zorgt er wel voor dat je het spel goed hebt leren kennen, voordat je bij een clan mee gaat draaien. Clanleden zorgen voor elkaar. Help dus ook jouw clanleden. Het is niet verstandig om je clankasteel volledig te ommuren. Krijg je namelijk soldaten van andere clanleden, dan kunnen deze niet worden ingezet.

Dit zijn mijn belangrijkste tips. Heb je zelf nog tips en trucs, plaats ze hieronder!

Lees nu ook de artikelen boordevol Clash of Clans tips en trucs voor gevorderden en voor experts!

Marcel van Langen | walkthrough, cheats, trucs, cheatsheet, hulp, support, ondersteuning | Clash of Clans, Tips | reageer (137)

Clash of Clans

27-08-2012 17:19

Clash of Clans

RTS iemand? RTS staat voor Real Time Strategy. Denk bijvoorbeeld aan Warcraft, Backyard Monsters en dergelijke. En ook de game Clash of Clans van ontwikkelaar Supercell valt in deze categorie. De vergelijking met Backyard Monsters is trouwens om meerdere redenen gepast: Clash of Clans lijkt er behoorlijk op! In een typisch RTS spel gaat het erom dat je resources moet vinden en oogsten, een leger en gebouwen moet bouwen, en regelmatig de strijd aan moet gaan met opponenten. De ware winnaar weet de juiste acties op het juiste moment in de juiste verhouding te doen.

In Clash of Clans begin je met het bouwen van een stad door een paar hutjes neer te zetten. Ook worden de basishandelingen van Clash of Clans uitgelegd. Verwacht niet al te veel hulp: na een korte introductie sta je er alleen voor! Je hebt dan 2 arbeiders, een stuk land en een zakje met verschillende valuta. Clash of Clans kent drie valuta:

 • Goud
 • Elixir
 • Edelstenen

Clash of Clans maakt het niet onnodig moeilijk. Je hoeft niet op zoek te gaan naar de grondstoffen. Zet een mijn neer en het goud begint binnen te stromen. Hetzelfde geldt voor elixir. Wel kun je zelf bepalen hoe snel de grondstoffen binnenkomen. Door de mijnen te upgraden zal dit toenemen. Wel moet je de opslag van de grondstoffen natuurlijk goed regelen. In de praktijk zul je constant balanceren met binnenkomende grondstoffen, de opslag van deze grondstoffen en het uitgeven ervan! De edelstenen zijn een geval apart. Deze gebruik je voor specifieke acties zoals het versneld opleveren van een gebouw of een upgrade, of het kopen van een schild. Zo'n schild kan handig zijn, omdat je voor de duur van het schild niet aangevallen kunt worden. De makers hopen dat je voor de aanschaf van edelstenen via in app purchases je creditcard trekt, maar deze heb je niet perse nodig om het spel te kunnen spelen.

Clash of Clans

In dit spel moet je constant een goede balans vinden tussen aanvallen en verdedigen. Aanvallen doe je met een leger. In de kazerne kun je eenheden trainen. Upgrades van de kazerne levert nieuwe eenheden op. Bij de start heb je alleen een barbaar, maar na verloop van tijd speel je boogschutters, gobelins, reuzen, muurbrekers en meer vrij. Hoewel je weinig controle hebt over je eenheden als ze in de aanval zijn (ze kiezen grotendeels zelf hun doelen), hebben de eenheden wel verschillende eigenschappen. Zo focust de een meer op muren, de ander op verdedigingswerken en weer een ander op gebouwen voor opslag.

Je kunt ervoor kiezen de strijd aan te gaan op de single player maps. Hier zitten erg leuke opdrachten tussen. Iedere map heeft zo zijn eigen karakteristieken. Maar het wordt natuurlijk pas echt leuk als je de strijd aan kunt gaan met andere spelers van Clash of Clans. Hier draait het uiteindelijk om bij Clash of Clans. Voor een beetje goud kun je de strijd aangaan met een random gekozen tegenspeler. Je kunt dus niet iemand uitkiezen, dit doet het systeem voor jou. Weet je binnen de tijd zijn stadhuis te vernietigen, dan heb je gewonnen. Maar pas op: verlies je, dan heeft je tegenspeler de mogelijkheid om wraak te nemen!

Clash of Clans

Edelstenen kun je vooral verdienen door opdrachten te vervullen. Zo is er een opdracht om een x aantal stadhuizen te vernietigen, een goudopslag x keer te upgraden etc. Stuk voor stuk leuke opdrachten, maar de meeste opdrachten kun je alleen vervullen als je onderdeel bent geworden van een clan. Heb je eenmaal je clankasteel opgebouwd, dan kun je lid worden. Je kunt natuurlijk ook zelf een clan starten. En dan begint de pret pas echt. Zit je eenmaal in een clan, dan krijgt dit spel een extra dimensie. Clanleden helpen elkaar (als het goed is) in het geval van aanvallen. Ook is er een leaderboard waarop de beste clans vermeld staan en biedt het spel een ingebouwde chatfunctie. Let wel: zonder familiefilter, dus pas op de kinderen!

Speel je regelmatig potjes tegen tegenstanders? Dan zul je in de loop der tijd steeds meer trofeeën verzamelen. Hoe beter je tegenstander, hoe meer trofeeën je verdient bij winst. Ook als je je stad succesvol hebt verdedigd, krijg je trofeeën. Hoeveel trofeeën je hebt bepaalt je positie op het leaderboard. Je kunt echt je eigen stijl van spelen kiezen: ga je voor een hoge positie, voor een sterke verdediging, voor een clan, voor een goed leger, je kiest het zelf. Door al deze mogelijkheden is Clash of Clans een zeer uitdagend spel geworden, zonder dat de leercurve te stijl is geworden. Sterker nog: ik zou Clash of Clans zelfs willen bestempelen als een fun-RTS. Het geluid en de kleurrijke en vrolijke stijl dragen hier zeker aan bij.

Ik ben verslaafd aan dit spel. Ik geef het toe. Ik vind Clash of Clans een van de beste games die op dit moment beschikbaar is in de Appstore. Ik heb dan ook maar een advies: downloaden en spelen maar!

Tip: klik hier en hier en hier voor posts met allerhande tips en trucs voor Clash of Clans! En klik hier voor een artikel met een overzicht met de belangrijkste up-dates.

Marcel van Langen | simulatie, leger, opbouw, tips, tricks, trucks | Clash of Clans, Social | reageer (235)
Morloff ICT intermediairs IJsmonster Marcel van Langen

Zoeken

Navigatie

Categorieën

Reacties

En dat was het...
Jammer, vond het best wel leuk om deze blog zo af en toe bij te houden
whatapp hack | 23-11-2014 21:28
Icomania - De antwoorden level 1-4
Cool, whatsapp staat er ook tussen zie ik!!! Helemaal mooi.
whatapp | 23-11-2014 21:18
Clash of Clans
mij lijkt dit zo cool
senna m | 09-11-2014 10:46
Clash of Clans tips voor beginners
Tips
Ruben | 05-11-2014 14:51
Clash of Clans Tips voor gevorderden
wat ik mega irritant vind is dat men bij mij vaak 200.000 tot 400.000 aan grondstoffen weghaalt als ik aan het sparen ben. Wanneer ik een aanval zoek kom ik echter werkelijk NOOIT dit soort aantallen tegen.....
Gandalf | 01-11-2014 18:56

Twitter